dissabte, 24 de novembre del 2007

Mor l'escriptor i periodista Paco Candel


L'escriptor i periodista Paco Candel ha mort aquesta matinada als 82 anys, després d'una llarga malaltia que s'ha agreujat a causa d'una afecció pulmonar.La capella ardent de l'escriptor s'instal·larà durant el dia al Palau de la Generalitat. Autor del conegudíssim llibre Els altres catalans, la seva obra va girar en bona part al voltant de la immigració dels anys del franquisme, una experiència que va viure en carn pròpia, quan va arribar amb només un any a Barcelona.
El Govern de la Generalitat ha emès un comunicat en què lamenta la pèrdua de Paco Candel, "un català universal que fou referent en la defensa dels drets socials i la integració dels immigrants que van arribar a Catalunya durant bona part del segle XX"
Candel va viure gairebé tota la vida a la Zona Franca de Barcelona, on va arribar procedent de Montjuïc, i del seu lloc de naixement, Casas Altas, a la zona aragonesa de València. Allà va viure la República i la guerra i la crua postguerra, que, com els anys vint, va aportar un gran flux migratori provinent de diverses zones d'Espanya, i que vivia en condicions socials lamentables. Aquesta realitat, poc estudiada tot i ser present en la vida quotidiana, la va fer aflorar el 1964 amb Els altres catalans, un llibre d'encàrrec recolzat per polítics antifranquistes com Jordi Pujol o Joan Reventós, i que, segons Candel, va servir per desterrar en gran mesura l'expressió 'xarnego' de la parla popular.Abans, però, ja s'havia fet famòs amb Donde la ciudad cambia de nombre, que va provocar polèmica amb els veïns que es reconeixien en el llibre.

El seus relats de temes socials van fer que molts l'equiparessin als precursors del nou periodisme nord-americà.Cohesió SocialLes seves novel·les, que contenen memòria personal i que alguns consideren reportatges, van constituir una defensa de la cohesió social, més actual que mai amb l'arribada de la nova immigració. Es va involucrar amb els moviments reivindicatius per la democràcia, i el 1977 va ser elegit senador en una candidatura d'esquerres, i el 1979, regidor de Cultura pel PSUC a l'Hospitalet de Llobregat, tot i que després va acostar-se a posicions nacionalistes. El 2003 va rebre la medalla d'Or de la Generalitat. També havia rebut la Medalla d'Honor de Barcelona, el Premi d'Honor de l'Hospitalet de Llobregat, i abans el Premi de la Fundació Trías Fargas.

L'any passat havia publicat la primera part de les seves memòries i és a punt de sortir una biografia completa de l'escriptor.Reacció del GovernEl Govern de la Generalitat ha emès un comunicat en què lamenta la pèrdua de Paco Candel, "un català universal que fou referent en la defensa dels drets socials i la integració dels immigrants que van arribar a Catalunya durant bona part del segle XX". El Palau de la Generalitat acollirà a partir de les dues de la tarda d'aquest divendres la capella ardent de Paco Candel. El president de la Generalitat rebrà les despulles de l'escriptor a una de la tarda i transmetrà el condol a la família.Reacció de Carod RoviraEl vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat que l'escriptor i periodista Paco Candel va ser "l'exemple més positiu dels ciutadans provinents de la immigració castellanoparlant" que va arribar a Catalunya durant la postguerra, tot dient que "va assumir immediatament la condició nacional del país, la llengua i la cultura". Carod, que era patró de la Fundació Paco Candel, ha expressat la seva tristesa per la seva mort i ha dit que "se n'ha anat sobretot una bona persona, senzilla, discreta i afable", que "mereix ser recordat com el que va ser: un home bo".